Almanya’da İnşaat İzinleri Hedeflerin Altında Kaldı

Enflasyonla mücadele için artan faizler emlak sektörünü olumusuz etkilemeye devam ediyor. Açıklanan resmi istatistiklere göre Almanya’da inşaat izinleri yılın ilk yarısında %27 düştü. Uzmanlar, söz konusu gerilemeyi maliyet ve piyasa şartlarına bağladı. Yüksek inşaat maliyetleri ve faiz oranları nedeniyle finansamana erişimin zorlaşması, konut izinlerinin azalmasına neden oluyor.

Pandemi döneminde “helikopter para” ile canlı kalmaya devam eden konut piyasasına olan talep Dünya’nın çoğu yerinde düşüyor. İstatistiklere göre Almanya’da 2022 yılının ilk yarısında yaklaşık 185 bin apartman inşaatına izin çıkarken günümüzde bu rakam 135 bin ile sınırlı kaldı.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya, yıllık 400.000 konut inşaatını hedefliyor. Ancak güncel veriler bu rakamın epey uzağında. Emlak sektörü, bu soruna bir çözüm bulmak için önümüzdeki ay Başkbakan Scholz ile görüşecek.

Türkiye’de konut piyasasının güncel durumu ve geleceğine ilişkin tahminlerin yer aldığı detaylı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

source site-1