ABD’nin iPhone’lar Üzerinden Rusya’yı Dinlediği Ortaya Çıktı

ABD, Apple cihazlar ile tüm dünyayı izliyor, dinliyor, takip ediyor olabilir! En azından şimdilik Rusya kesin gibi… Gelin, Pegasus’tan bile daha büyük casusluk skandalına yakından bakalım.

Birçoğumuz Ukrayna işgaliyle Batı’ya uygulanan bir ambargo olarak gördü, birçoğumuz ise farklı sebeplerle haklı buldu. Rusya, 20 Mart 2023’te hükûmet çalışanlarının iPhone kullanmasını yasakladı. Üstelik bu yasağın üzerine 17 Temmuz 2023’te diğer tüm Apple ürünleri de eklendi.

Fakat neden, yeni derlenen kanıtlara göre birçok kişinin korktuğu bir şey olabilir: Gözetleme, casusluk ve istihbarat. ABD’nin istihbarat servisleri NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) ve CIA, Rusya’daki iPhone’ları dinlemiş olabilir. Hem de 2019’dan beri, bugünün kanıtlarına göre sadece Rusya.

Neler oluyor? Apple ve ABD, ortak bir şekilde Rusya’yı mı dinliyor?

ABD’nin iPhone’lar ile Rusları dinlediği teorisi aslında pek de yer altında kalan bir teori değil. Bu durum pek çok kez gündeme getirilmiş, özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Apple’a yönelik alınan kararlar ile alevlendirilmişti.

Hatta Rusya Federal Güvenlik Servisi, 1 Haziran 2023’te ciddi bir suçlamaya imza attı. Gelişmiş gözetleme yazılımına sahip binlerce iPhone’u içeren Amerikan casusluk operasyonunu gün yüzüne çıkardığını iddia etti.

Dünyanın en ünlü siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab da söz konusu casusluk operasyonunda kullanılan, düzinelerce Rus çalışanın cihazının ele geçirildiğini açıkladı. Zaten operasyonu ilk tespit eden de Kaspersky idi.

Operasyonu ortaya çıkaran Kaspersky’a bakalım: 2019’dan beri süren “Nirengi Operasyonu” ile tanışın:

operation triangulation

Kaspersky araştırmacısı Igor Kuznetsov, Reuters’a yaptığı açıklamada konu hakkında kritik ifadeler paylaştı. Igor, Kaspersky’ın 2023 yılı başında kendi kurumsal Wi-Fi ağında anormal trafik gözlemlediğini paylaştı. Böylelikle şirket içinde bir çalışma başladı.

Bu çalışmada elde edilen bulgular, Igor’un açıklamasına göre 1 Haziran’a kadar Rus yetkililerle paylaşılmadı. Fakat çalışmada çok büyük bulgulara rastlandı. 2019 yılında dahi bu yöntemin kullanıldığı, iPhone’lara uzaktan erişim sağlandığı ortaya kondu.

İşin dikkat çeken bir yönü ise Ersin Çahmutoğlu tarafından gündeme getirildi: Her operasyonunu ilk anlarda duyuran Kaspersky, dünyayı sarsacak bu olayı duyurmak için neden 6 ay bekledi? Çahmutoğlu’na göre Kaspersky, bu operasyonu – her ne kadar aksini söylese de – önce Rus yetkililer ile paylaştı:


source site-36