ABD’de Aylık Perakende Satışlar Beklentinin Üzerinde Arttı

Yatırımcıların ve piyasaların yakından takip ettiği ABD aylık perakende satış verisi an itibariyle açıklandı. Geçtiğimiz dönemde %0,3 artan aylık perakende satışlar, Temmuz ayı için %0,4 beklentisine karşın beklentinin üzerinde gerçekleşti. Temmuz dönemine ait perakende satış %0,7 arttı.

Aylık rakamların yanında yıllık bazda satışlar da beklenene göre daha fazla arttı. Bir önceki dönemde %1,59 yükselen yıllık perakende satış verisi, %1,50 beklentisine karşın %3,17 olarak açıklandı.

Aylık çekirdek perakende satış ise ters yönde açıklanarak herkesi şaşırttı. Piyasalar, çekirdek satışın %-0,3 düşmesini beklerken resmi veri %1 artış olarak ortaya çıktı.

FED Faiz Kararı Nasıl Etkilenir?

Pandeminin ardından enflasyonu durdurmak için sıkı para politikası uygulayan FED uzun bir dönem faiz arttırdı. Amerika’da %8’i aşan tüketici enflasyonu bu sayede %3,2’e kadar düşüş gösterdi.

Perakende satış verilerinin beklenti üzerinde gelmesi ekonomide bir resesyon ihtimalini azaltırken enflasyon konusunda muhtemel bir yukarı yönlü baskının habercisi olabilir. Ancak ekonomistler, FED’in faizleri 2024 ortasına doğru düşürmeye başlamasını bekliyor.

source site-2