ABD TÜFE Verisi Bekleniyor! Bitcoin Fiyatı Ne Olur?

Bitcoin’in fiyatı menzile bağlı kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, hisse senetleri, altın ve ABD Hazine tahvilleri daha düşük riskle rekabetçi oranlar sunuyor. Bu haftaki ABD TÜFE verisi işlerin rengini değiştirme potansiyeline sahip. Peki, Bitcoin fiyatı gelişmelere nasıl tepki verecek? Piyasa uzmanı Marcel Pechman, bu soruya cevap arıyor.

Enflasyonun kripto paralar üzerindeki etkisi belirsizliğini koruyor

S&P 500 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca %6 altında işlem görüyor. Geleneksel olarak böyle bir durum, emtia ve kripto paralar da dahil olmak üzere riskli varlıklar için bir yükseliş işareti olarak görülürdü. Ancak, bu kez yatırımcıların borsayı, %4’ün üzerindeki enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kullandıkları görülüyor.

Bitcoin ve kripto yatırımcıları için enflasyon genellikle fiyatı etkileyen olumlu bir faktör oldu. 2021’de parasal genişleme ve artan enflasyon döneminde BTC, 69.000 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bu durum da bunu kanıtlıyor. Ancak, mevcut durum farklı. Çünkü, Federal Reserve sistemdeki likiditeyi etkin bir şekilde azaltırken, enflasyon geri dönüş yapıyor. Sonuç olarak, enflasyonun kripto paralar üzerindeki etkisi belirsizliğini koruyor.

ABD TÜFE verisi gelirken, yatırımcılar alternatif piyasalar arıyor

Ekonomistler, 10 Ağustos’ta açıklanacak olan Temmuz ayı ABD TÜFE verisinin %3,3 civarında gerçekleşmesini bekliyor. Böylece, bir önceki ayın %3’lük rakamını aşacağını tahmin ediyor. Ayrıca bu, merkez bankasının %2’lik hedefini aşacağı anlamına geliyor. Haziran ayında %3,5 ile son 40 yılın en düşük seviyesine yaklaşan işsizlik oranı göz önüne alındığında, Fed’in ekonomiyi sıkılaştırmaya doğru ilerlediği daha kesin hale geliyor. Geleneksel güvenli liman olan altın, 2020’den bu yana birçok kez 2.000 dolar sınırını aşmakta zorlandı. Bu da risklere karşı korunma kabiliyetine olan güven eksikliğine işaret ediyor.

ABD doları cinsinden altın fiyatı (mavi, sağ) ve S&P 500 endeksi (turuncu, sol). Kaynak: TradingView

Sonuç olarak, yatırımcılar alternatif piyasalar aramaya başladı. Bu arada, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, kripto balinaları, BTC fiyatı 29.500 dolar civarında kalmasına rağmen türev ürünler kullanarak kaldıraçlı long pozisyonlarını arttırdı.

ABD TÜFE verisi öncesi Bitcoin sağlam türev metrikleriyle destekleniyor

Bitcoin üç aylık vadeli işlemleri, tipik olarak spot piyasalara göre hafif bir primle işlem görür. Çünkü, satıcılar uzlaşmayı geciktirmek için daha fazla para talep ediyor. Sağlıklı piyasalarda BTC vadeli işlem sözleşmeleri genellikle yıllık %5 ila %10 primle işlem görür. Bu durum kripto piyasalarına özgü olmayan ve kontango olarak bilinen bir durumdur.

ABD TÜFE Verisi
Bitcoin 3 aylık vadeli işlem primi. Kaynak: Laevitas

Deribit ve OKX gibi platformlarda BTC vadeli işlem primi (ya da baz oranı) %8’e ulaştı. Böylece, son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Bu yüksek prim, profesyonel yatırımcıların uzun vadeli kaldıraç işlemlerine girmek için ek bir maliyet ödemeye istekli olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Bitcoin’e yönelik olumlu bir hissiyatı yansıtıyor.

Opsiyonlar üzerinden Bitcoin piyasası analizi

ABD TÜFE verisi öncesinde yatırımcıların ayrıca, call (buy) opsiyonlarında mı yoksa put (sell) opsiyonlarında mı daha fazla faaliyet olduğunu ölçerek piyasanın duyarlılığını ölçmesi mümkün. 0,70’lik bir put/call oranı, put opsiyonu açık faizinin daha fazla yükseliş gösteren call’ların gerisinde kaldığını ve bu nedenle yükselişte olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, 1,40’lık bir gösterge put opsiyonlarını tercih eder. Bu da düşüş olarak kabul görür.

ABD TÜFE Verisi
BTC opsiyon hacmi Put/Call oranı. Kaynak Laevitas

Put/call oranı 24 Temmuz’dan bu yana 1,0’ın altında seyrediyor. Böylece, call (buy) enstrümanlarına yönelik güçlü bir talep olduğunu ortaya koyuyor. Bu veriler, yatırımcıların Bitcoin’in potansiyel fiyat artışına yönelik iyimserliğini gösteriyor. Bitcoin’in ABD TÜFE verisi artışından potansiyel olarak faydalanabileceğine dair artan bir gösterge var. Bununla birlikte, yatırımcılar Federal Resrve’in ekonomi için yumuşak iniş fikrinin olası olmadığına ve ufukta ciddi bir durgunluk olduğuna inanmaya başlarlarsa, başlangıçta Hazine tahvillerini ve nakit pozisyonlarını tercih etmeleri muhtemel.

Kısa ve orta vadede, ABD TÜFE verisi yükselirse Bitcoin’in önemli bir artış yaşayacağını gösteren çok fazla kanıt yok. Bununla birlikte, boğa Bitcoin yatırımcıları için umut var. Çünkü, lider kripto 29.000 dolar işaretinde sağlam bir destek buluyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1