ABD Önemli Verileri Açıkladı, Enflasyon Yeniden Yükseliyor!

Ülke içi ve global piyasaların dört gözle beklediği ABD enflasyon verisi ve diğer metrikler Türkiye saatiyle 15.30’da açıklandı. Dünya’nın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici enflasyonu (TÜFE) yeniden yükselişe geçti.

ABD yıllık TÜFE verisi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir önceki dönem %3’e düşen yıllık tüketici enflasyonu %3,2 olarak revize edildi. 10 aydır üst üste düşen enflasyonun yukarı hareket etmesi yatırımcıların dikkatini çekti. Ancak piyasa anketlerinin %3,3 beklentisine karşın enflasyonda yukarı hareket daha yavaş gerçekleşti.

Yetkililer, aylık TÜFE’yi ise beklentilere paralel olarak %0,2 seviyesinde açıkladı.

Çekirdek TÜFE Düşüyor!

Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz oranı belirlerken yakından takip ettiği çekirdek enflasyon düşmeye devam ediyor. Yıllık çekirdek TÜFE, son veri ile birlikte %4,7 seviyesine geriledi. Geçtiğimiz Haziran ayında çekirdek enflasyon %4,8 olarak açıklanmıştı.

Anket katılımcıları, çekirdek verinin aynı kalmasını bekliyordu. Söz konusu veri, manşet TÜFE’deki gibi beklenenden daha olumlu bir durum olduğunu ortaya koyuyor.

ABD verilerinin ardından ons altın gün başından bu yana %0,6 değer kazanarak 1.926$’a yükseldi. Lider kripto para birimi Bitcoin ise yatay seyrediyor.

source site-3