ABD Enflasyon Verisi Açıklanacak! Altın ve BTC Nasıl Etkilenir?

Bitcoin, kritik düşük seviyeleri süpürdükten sonra 30.000 dolar psikolojik seviyesine doğru temiz bir itme gösteriyor. Altın, yükselişe geçse de devamını getiremedi. Fed’in daha fazla faiz artırımına gideceğine dair bahisler doları destekliyor. Bu da altın ve Bitcoin’in yükselişini sınırlıyor. Bütün gözler bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi sonrasında piyasaların tepkisinde olacak.

Balinalar geri dönerken Bitcoin fiyatı yükseliyor

Bitcoin fiyatı son 48 saat içinde güçlü bir geri dönüş yaparak 30.000 dolar psikolojik seviyesinin üzerine çıktı. Şu anda BTC, daha fazla yükseliş için buhar oluştururken bu kilit bariyerin hemen altında işlem görüyor.

BTC 4 saatlik grafik

On-chain ölçümlere bakıldığında, The CryptoQuant’ın kurucusu Ki Young’ın da belirttiği gibi, bu hareketin balinalar tarafından tetiklendiği ortaya çıkıyor. CEO, balinaların 29.000 dolardan long pozisyonlar açtığını Alıcı Alış/Satış Oranı aracılığıyla açıklıyor. Bu gösterge, esasen sürekli takas işlemlerinin alış hacminin satış hacmine bölünmesinin bir sonucudur.

Balinalar ABD enflasyon verisi açıklamasına mı hazırlanıyor?

Aynı durumu, Binance’da 48 saatten kısa bir süre içinde yaklaşık %15 artarak yaklaşık 4 milyar dolara yükselen Bitcoin açık faiz tablosunda da görmek mümkün. Şu anda tüm borsalardaki toplam Bitcoin açık pozisyonu 15 ayın en yüksek seviyesi olan 15 milyar dolara ulaşmış durumda. Bitcoin’in açık faizi en son Mayıs 2022 başında bu kadar yüksekti. O zaman da BTC fiyatı 40.000 dolar psikolojik seviyesinin altına yeni düşmüştü.

BTC açık faiz

Akıllı paranın ya da balinaların makroekonomik olayların yol açtığı dalgalanmalardan faydalanması alışılmadık bir durum değil. Aynı durum 2022’nin tamamı ve 2023’ün çoğu için de geçerli oldu. Ancak son zamanlarda, Bitcoin’in borsa ile korelasyonu keskin bir şekilde düştü. Bu düşüş nedeniyle Bitcoin fiyatı Temmuz ayındaki Tarım Dışı İstihdam (NFP) duyurusuna tepki veremedi. Ancak ABD enflasyon verisi önemli bir olay. Bunun da yeni düşük seviyeleri gören Bitcoin için dalgalanmaya neden olması mümkün.

BTC oynaklığı

Altın düşüşünü durdurdu, ABD enflasyon verisi bekleniyor!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altıni son dönemdeki kayıplarını kısmi olarak telafi etti. Böylece, Perşembe günü Asya seansında üç günlük kayıp serisini sonlandırdı. Altın şu anda günlük %0,22 artışla 1.918 dolar civarında işlem görüyor. Altın yatırımcılarının gözü ilerleyen saatlerde açıklanacak olan ABD TÜFE verisi sonucunda olacak. Beklentiler, enflasyonun %3’ten %3,3’e yükselmesi ve çekirdek enflasyonun %4,8’de kalması yönünde. ABD Dolar Endeksi, 102,40’ın üzerinde yatay seyrediyor. Bu da altın fiyatı için bir rüzgar görevi görüyor.

ABD enflasyon verisi, altının yönünü etkileyecek

Fed sözcülerinin son yorumları, Fed’in duruşunun ek faiz artırımlarından faizleri sabit tutmaya doğru kaydığını gösteriyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, merkez bankasının faiz oranlarını olduğu yerde bırakabileceğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise daha fazla faiz artırımına gerek olmadığını kaydetti. Piyasa oyuncuları Fed’in Eylül toplantısında daha az şahin bir tutum sergileyeceğini tahmin ediyordu. Fed’in sıkılaştırma politikasının sona ermesi beklentisi dolardaki yükselişi sınırlayabilir. Bunun da altın için bir kuyruk rüzgârı olarak hareket etmesi mümkün.

ABD TÜFE verisi

İleriye dönük olarak, ABD enflasyon verisi, Fed’in gelecekteki faiz artırım patikası üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Ayrıca, yatırımcıların altının yönünü belirlemesine yardımcı olacak. Bu arada, Temmuz ayı ABD ÜFE verisinin de Cuma günü geleceğini belirtelim.

Altında yeni ivme için gözler ABD enflasyon verisinde

Bu arada gün içi yükselişi, bugün açıklanacak olan en son tüketici enflasyonu rakamları öncesinde bazı yeniden konumlandırma ticaretine bağlamak mümkün. Önemli ABD enflasyon verisi, Fed’in gelecekteki faiz artırım yolunu etkilemede kilit bir rol oynayacak . Dolayısıyla yatırımcıların altın fiyatı için yönlü bir hareketin bir sonraki ayağını belirlemelerine yardımcı olacak.

ABD TÜFE verisi

Aslında, piyasa katılımcıları artık Fed’in şahin duruşuna sadık kalacağına ve dirençli iç ekonomi için yumuşak bir iniş umuduyla faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ikna olmuş görünüyor. Bu da, yüksek ABD Hazine tahvil getirilerini desteklemeye devam ediyor. Ek olarak, dolar için bir kuyruk rüzgarı olarak hareket etmeyi sürdürüyor. Daha güçlü bir doların, dolar cinsinden emtianın sınırlanmasına da katkı sağlaması mümkün.

Temel zemin hala düşüş eğilimli traderların lehine

Ayrıca, altının zaten kısa vadeli bir dip oluşturduğunu teyit etmeden önce biraz dikkatli olmayı gerektirir. Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen temel zemin hala düşüş eğilimli traderların lehine görünüyor. Çünkü, altın fiyatı için en az direnç yolunun aşağı yönde olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, daha sonraki herhangi bir yukarı hareket hala bir satış fırsatı olarak görülebilir. Bu yüzden, parlak metal için oldukça hızlı bir şekilde sönme riski taşır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-2