8 Yaşında Kod Yazan OpenAI CEO’suyla Tanışın!

Sam Altman, Elon Musk ile birlikte kurduğu ses getiren yapay zeka firması OpenAI CEO’su. Bundan önce, Silikon Vadisi’nde girişim hızlandırıcı Y-Combinator’un başkanı olarak tanınıyordu. İşte seri girişimcinin işe nasıl başladığı ve günümüzün en çok izlenen şirketlerinden birinin başına nasıl geçtiği.

Bilgisayarı programlamayı ve parçalamayı 8 yaşındayken öğrendi

Şu anda 37 yaşında olan Sam Altman, St. Louis, Missouri’de büyüdü. Bir Macintosh bilgisayarı programlamayı ve parçalarına ayırmayı 8 yaşındayken öğrendi. The New Yorker’a verdiği demeçte bir Mac’e sahip olmanın cinselliği konusunda kendisine yardımcı olduğunu söyledi. Altman 16 yaşındayken ailesine cinsel kimliğini açıklamış. Louis’de özel, mezhepsel olmayan bir üniversiteye hazırlık okulu olan John Burroughs School’a gitti.

Altman, Stanford Üniversitesi’nde iki yıl bilgisayar bilimleri okuduktan sonra iki sınıf arkadaşıyla birlikte, kullanıcının konumunu arkadaşlarıyla paylaşan Loopt adlı mobil uygulama üzerinde tam zamanlı çalışmak üzere okulu bıraktı. Loopt, startup hızlandırıcı Y Combinator’daki sekiz şirketten oluşan ilk grubun bir parçasıydı. Her girişim, kurucu başına 6.000 dolar aldı ve Loopt, Reddit ile aynı gruptaydı. Loopt sonunda 175 milyon dolarlık bir değerlemeye ulaştı, ancak yeterince ilgi görmedi, bu nedenle kurucular 2012’de 43 milyon dolara sattı. 43 milyon dolarlık satış fiyatı, yatırımcılardan ne kadar topladığına yakındı. Şirket, ön ödemeli kartlarıyla tanınan bir bankacılık şirketi olan Green Dot tarafından satın alındı.

OpenAI CEO’sunun şirket geçmişi

Loopt’tan sonra Altman Hydrazine Capital adında bir girişim fonu kurdu ve 21 milyon dolar topladı. Buna Loopt’tan aldığı 5 milyon doların büyük bir kısmı ve milyarder girişimci ve risk sermayedarı Peter Thiel’den aldığı yatırım da dahildi. Altman bu paranın %75’ini YC şirketlerine yatırdı ve Reddit’in B Serisi bağış toplama turuna liderlik etti.

Altman 2014 yılında, 28 yaşındayken, Y Combinator’ın kurucusu Paul Graham tarafından girişim hızlandırıcısının başkanlığına seçildi. Altman, YC başkanıyken 2014 sonbaharında Stanford’da “How to Startup a Startup” adlı bir konferans dizisi verdi. OpenAI CEO’su Altman 2015 yılında, 29 yaşındayken girişim sermayesi alanında Forbes 30 Under 30 listesinde yer aldı.

YC başkanı olduktan sonra, her partiye daha fazla bilim ve mühendislik girişiminin girmesine izin vermek istedi. YC için bir fisyon ve bir füzyon girişimi seçti çünkü kendi nükleer enerji şirketini kurmak istiyordu. Her iki şirkete de kendi parasını yatırdı ve yönetim kurullarında görev aldı. Risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz’in kurucu ortağı Mark Andreessen, “Sam yönetiminde YC’nin hırs seviyesi 10 kat arttı” diyor.

İlginç bir kişilik

Altman bir keresinde iki YC kurucusuna yarış arabalarını sevdiğini ve aralarında iki McLaren ve eski bir Tesla’nın da bulunduğu beş arabası olduğunu söylemişti. Ayrıca uçak kiralamayı ve onları Kaliforniya’nın her yerinde uçurmayı sevdiğini de söylemişti. Altman, Shypmate adlı girişimin kurucularına “hayatta kalmak için hazırlık yapıyorum” demiş ve “ölümcül bir sentetik virüs”, insanlara saldıran yapay zeka ya da nükleer savaş konusunda uyarıda bulunmuştu.

Altman 2016’da kuruculara “Bunu çok fazla düşünmemeye çalışıyorum. Ama silahlarım, altınım, potasyum iyodürüm, antibiyotiklerim, pillerim, suyum, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden aldığım gaz maskelerim ve Big Sur’da uçabileceğim büyük bir kara parçam var,” dedi. Altman’ın annesi bir dermatolog ve The New Yorker’a şunları söyledi: “Sam çok fazla şeyi içinde tutuyor. Arayıp başının ağrıdığını söylüyor ve bunu Google’da aratıyor, yani işin içinde biraz da siber-kondria var. Ona menenjit ya da lenfoma olmadığına, sadece stres olduğuna dair güvence vermek zorunda kalıyorum.”

Altman’ın bir çalışan yönetim platformu olan Lattice’in kurucu ortağı ve CEO’su olan Jack adında bir erkek kardeşi var. Altman’lar, kardeşleri Max ile birlikte 2020 yılında “moonshot” şirketlere fon sağlamaya odaklanan Apollo adlı bir fon kurdular. “Moonshot” şirketleri, finansal açıdan riskli olan ancak çığır açan bir gelişmeyle potansiyel olarak karşılığını verebilecek girişimler.

OpenAI, Elon Musk, Donald Trump…

Kriptokoin.com, haberlerinden bildiğiniz üzere Sam Altman 2015 yılında, o dönemde Tesla ve SpaceX’in CEO’su olan Elon Musk ile birlikte OpenAI’yi kurdu. Kâr amacı gütmeyen bu yapay zekâ şirketinin amacı, yapay zekânın insanları yok etmemesini sağlamaktı.

Aralarında LinkedIn’in kurucu ortağı Reid Hoffman ve Peter Thiel’in de bulunduğu Silikon Vadisi’nin önde gelen isimleri Altman ve Musk ile birlikte OpenAI’ye 1 milyar dolar bağışta bulundu. 2016 seçimlerinden sonra Donald Trump’a karşı oy kullandığını tweetleyen Altman, başkan hakkında neleri sevip neleri sevmediklerini anlamak için ABD çapında 100 Trump destekçisiyle konuşmaya karar verdiğini söyledi. Ayrıca “gelecekte ona oy vermemeleri için onları neyin ikna edeceğini” de bilmek istiyordu. Altman Twitter’da paylaştığı bir mesajda “Trump’a karşı oy vereceğini çünkü savunduğu ilkelerin Amerika için kabul edilemez bir tehdit oluşturduğuna inandığını” söyledi.

OpenAI için YC başkanlığından ayrıldı

Altman, OpenAI’ye odaklanmak için Mart 2019’da YC başkanlığından istifa etti. Hızlandırıcıdaki başkanlık görevine ise devam etti. 2019’daki bir StrictlyVC etkinliğinde Altman’a OpenAI projesinin nasıl kâr etmeyi planladığı soruldu ve o da “dürüst cevap, hiçbir fikrimiz yok” dedi. Altman, OpenAI’nin “hiçbir zaman gelir elde etmediğini” ve “gelir elde etmek için mevcut bir planı olmadığını” söyledi.

OpenAI

Altman, Mayıs 2019’da OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen bir şirket olmaktan çıkıp “kâr sınırı olan” bir şirkete dönüşmesinin ardından CEO oldu. OpenAI blogunda yaptığı açıklamada, “Misyonumuza hizmet etmeye devam ederken sermaye artırma kabiliyetimizi artırmak istiyoruz ve bildiğimiz hiçbir mevcut yasal yapı doğru dengeyi sağlamıyor” dedi.

WSJ’nin haberine göre Altman, Microsoft CEO’su Satya Nadella ile görüşmek üzere Seattle’a uçtu ve burada OpenAI’nin yapay zeka modellerini ona gösterdi. Bunun ardından OpenAI, 2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolarlık bir yatırım aldı. OpenAI’deki mevcut ve eski çalışanlar Fortune’a, Altman’ın CEO olarak görevi devralmasının ve Microsoft’tan gelen yatırımın ardından şirketin doğal dil işleme geliştirmeye daha fazla odaklanmaya başladığını söyledi.

Worldcoin adlı küresel bir kripto para projesi başlattı

Altman ve OpenAI’nin baş bilim insanı Ilya Sutskever, büyük dil modellerine odaklanma hamlesinin, şirketin insan düzeyinde geniş bilişsel yeteneklere sahip bir sistem olan yapay genel zekaya veya AGI’ye ulaşması için en iyi yol olduğunu söyledi. 21 Ekim 2021’de Altman ve kurucu ortakları Alex Blania ve Max Novendstern, dünyadaki herkese irislerini bir küre ile tarayarak kriptoya erişim sağlamak isteyen Worldcoin adlı küresel bir kripto para birimi projesi başlattı.

OpenAI

Şirket 2020 yılında kuruldu ancak lojistik sorunlar nedeniyle 2022 yılında birkaç ülkede faaliyetlerini durdurdu. Ocak ayında şirket kısa süre önce 1 milyon kişiye ulaştığını ve 150.000’den fazla ilk kez kripto kullanıcısını bünyesine kattığını tweetledi. Altman’ın CEO olarak görev yaptığı dönemde OpenAI, DALL-E ve ChatGPT gibi popüler üretken yapay zeka araçlarını halka sundu. Hem DALL-E hem de ChatGPT “üretken” yapay zeka olarak biliniyor, yani bot beslendiği bilgilere dayanarak kendi sanat eserini ve metnini yaratıyor.

OpenAI bir noktada para kazanmak zorunda!

ChatGPT 30 Kasım’da yayınlandıktan sonra Altman attığı bir tweetle beş gün içinde 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığını duyurdu. ChatGPT, OpenAI’nin botu geliştirmek için kullanıcılardan gelen geri bildirimleri kullanabilmesi için halka açık hale getirildi. Lansmanından birkaç gün sonra Altman, “inanılmaz derecede sınırlı, ancak bazı şeylerde yanıltıcı bir büyüklük izlenimi yaratacak kadar iyi” şeklinde bir tweet attı. Altman, ChatGPT’nin “eğlenceli yaratıcı ilham” için “harika” olduğunu, ancak gerçekleri aramak için “o kadar da iyi bir fikir olmadığını” söyledi.

ChatGPT kısa bir süre önce ChatGPT’nin “ChatGPT Professional” adı verilen ve bota daha iyi erişim sağlaması beklenen ücretli bir sürümünü test etmeye başladı. Aralık ayında Altman, OpenAI’nin “bir noktada bir şekilde para kazanmak zorunda kalacağını; hesaplama maliyetlerinin göz yaşartıcı olduğunu” paylaştı.

Ocak ayında Microsoft yine OpenAI’ye “milyarlarca dolarlık” bir yatırım yaptığını duyurdu. Yatırımın ayrıntıları paylaşılmamış olsa da, Microsoft’un yatırımının 10 milyar dolar değerinde olduğuna inanılıyor. Microsoft’un yatırımından önce, diğer risk sermayedarları, şirkete yaklaşık 29 milyar dolar değer biçen bir ihale teklifiyle OpenAI çalışanlarından hisse satın almak istemişlerdi.

OpenAI

OpenAI, ChatGPT Plus için pilot abonelik başlattı

Altman hala nükleer füzyonla ilgileniyor ve geçen yıl Helion Energy’ye 375 milyon dolar yatırım yaptı. Altman TechCrunch’a verdiği demeçte, “Helion benim için bir yatırımdan daha fazlası. OpenAI’nin yanı sıra üzerinde çok zaman harcadığım bir diğer şey. Orada olacaklar konusunda çok heyecanlıyım,” dedi.

TechCrunch’a verdiği demeçte, sonunda Dünya’ya güç sağlayabilecek düşük maliyetli bir füzyon enerji sistemi inşa etmek için “bir füzyon yarışı olduğu için mutlu olduğunu” söyledi. Geçtiğimiz ay OpenAI, ChatGPT Plus için aylık 20 dolar olan pilot abonelik planını başlattı. ChatGPT Plus için ayda 20 dolar ödeyen kişiler, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bile siteye erişim, bottan daha hızlı yanıtlar ve yeni özelliklere ve ChatGPT iyileştirmelerine ilk erişim gibi avantajlar elde ediyor.

Yapay zekanın potansiyelinden korkuyor!

Abonelik yalnızca ABD’deki kişiler için geçerli ve OpenAI yakında bekleme listesindeki kişileri katılmaya davet etmeye başlayacağını söyledi. Altman kısa süre önce OpenAI’nin misyonunun AGI’nin “tüm insanlığa fayda sağladığından” emin olmak olduğunu yazdı. Şirketin kısa ve uzun vadeli AGI geliştirme beklentilerini bir blog yazısında ortaya koydu.

OpenAI

Altman OpenAI’nin blogunda “AGI başarılı bir şekilde yaratılırsa, bu teknoloji bolluğu artırarak, küresel ekonomiyi turbo şarj ederek ve olasılık sınırlarını değiştiren yeni bilimsel bilgilerin keşfedilmesine yardımcı olarak insanlığı yükseltmemize yardımcı olabilir” diye yazdı. Potansiyeline rağmen Altman, AGI ya da yapay genel zekanın “ciddi kötüye kullanım, ciddi kazalar ve toplumsal bozulma riski” taşıdığını söyledi. Ancak Altman, AGI’nin gelişimini durdurmak yerine “toplumun ve AGI geliştiricilerinin bunu nasıl doğru yapabileceklerini bulmaları gerektiğini” kaydetti.

Altman, OpenAI’nin “en çok önemsediği” ilkeleri paylaşmaya devam etti. Ona göre, AGI’nin faydaları, AGI’ye erişim ve AGI’nin yönetimi yaygın ve adil bir şekilde paylaşılmalı. Altman kendisinin ve OpenAI’nin, gelişmeye devam eden yapay zekanın potansiyelinden “biraz korktuğunu” söyledi. ABC News’e verdiği bir röportajda Altman, gelişmekte olan yapay zeka sistemlerinden “biraz korktuğumuz için insanların mutlu olması gerektiğini” düşündüğünü söyledi. Altman, YZ sistemlerinin sadece laboratuvarda geliştirilmesi gerektiğini düşünmediğini belirtti. “Bu ürünleri dünyaya çıkarmalı ve gerçeklikle temas kurmalı, riskler düşükken hatalarımızı yapmalıyız” dedi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1