100 Milyon Dolarlık Altcoin Bir Gecede Nasıl Çöp Oldu?

Piyasa, Coinbase CEO’su Brian Armstrong’dan esinlenen bir meme-coin olan BaldBaseBald (BALD) etrafındaki ‘rug-pull’ olayını konuşuyor. Altcoin, piyasaya adım attıktan kısa süre sonra yüz milyonluk piyasa değerine ulaştı. Ancak, ardından değerinin neredeyse tamamını kaybetti. Peki aslında neler oldu?

Yüz milyon dolarlık altcoin bir gecede nasıl değersizleşti?

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere BaldBaseBald (BALD) adlı bir meme-coin, 30 Temmuz’da, Coinbase’in Optimism üzerine inşa edilen yeni Layer-2’si Base Network’te piyasaya sürüldü. Altcoin, Coinbase’in kurucusu Brian Armstrong’a atıf yaptı. Armstrong’un ‘kel’, yani (bald) kafası bu esinin kaynağıydı. Böylece, kısa sürede Blockchain’deki spekülatörler için bir koordinasyon noktası haline geldi.

Altcoin, iki gün içinde, 25 milyon doların üzerinde likidite kazandı. Böylece, 100 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Bununla birlikte, token’ın meteorik yükselişinin klasik bir piyasa manipülasyonu vakası olduğu ortaya çıktı. Çünkü token’ın arkasındaki dağıtıcı BaldBaseBald, halıyla çekti. Böylece, altcoin fiyatının % 85 oranında düşmesine neden oldu.

BALD’ın arkasında kötü niyetli piyasa davranışı mı var?

Piyasa araştırmacısı Thiccy, Bald dağıtıcısından gelen tüm işlemleri endeksledi. Ayrıca, kötü niyetli bir piyasa davranışı hikayesini ortaya çıkardı. BaldBaseBald ilk 24 saat içinde havuza 6.700 ETH (12,5 milyon doların üzerinde) likidite ekledi. Bu tutar yeni bir Blockchain’deki bir meme-coin için şaşırtıcı bir sermaye miktarı. Dağıtıcının eylemleri şüphesiz spekülatörler için yükselişe neden oldu. Pek çok kişi Brian Armstrong’un bu coini heyecan yaratmak için yarattığını düşündü. Ancak, dağıtıcı havuza likidite eklemeyi bırakır bırakmaz fiyat durgunlaştı ve düştü.

Altcoin
BALD’ın 24 saat içindeki piyasa davranışı. Kaynak: Thiccy

24 saat sonra, dağıtıcı BALD için tekrar teklif vermeye başladı. Bu süreçte altcoin fiyatının iki katına çıkmasına neden oldu. Ardından, dağıtıcı 10.500’den fazla ETH (yaklaşık 20 milyon dolar değerinde) likidite çekti. Bu da token değerinde %85’lik bir düşüşe yol açtı. Thiccy’nin analizi, dağıtıcının 6.870 ETH ekledikten, ortalama 0,0004 fiyattan 1.360 ETH satın aldıktan ve 10.704 ETH çektikten sonra 2.789 ETH veya 5,2 milyon dolar net kâr elde ettiğini gösterdi.

Thiccy: Kime güvendiğinize dikkat edin!

Aktörün ne kadar iyi sermayeli olduğu ve Coinbase’in uyum Blockchain’indeki kamu ışığının ortasında bu bariz manipülatif piyasa davranışını gerçekleştirme konusunda ne kadar cesur oldukları şaşırtıcıydı. Thiccy, analizleri neticesinde şu sonuca varıyor:

Ve böylece, BALD’ın hikayesi sona erdi. Aptal oyunlar oyna, aptal ödüller kazan. Umarım bu piyasanın piyasa manipülasyonu ve etik olmayan sahtekârlıklarla dolu olduğu bir alan olarak bundan ders çıkarabiliriz. Kime güvendiğinize dikkat edin.

Rug-pull olaylarına son örnek altcoin: BALD

BALD’ın fiyatı 4.000 kata kadar artarak piyasa değeri 100 milyon doların üzerine çıktı. Böylece, meme coin piyasada heyecan yarattı. Bu, erken yatırım yapanlar için harika bir haberdi. Çünkü, bazıları dalga yükseldikçe çıktı ve kâr etti. Bazı inşaatçılar bu heyecan dalgasından faydalanarak BALD trendine katılmaya hevesli yatırımcıları kandırmak için meme-coinleri yarattı. Sonuçta bazı meme-coin token sahiplerinin zarar etmesine neden oldu.

rug pull

BALD halihazırda dolandırılmış olsa da Scope, 29 meme-coin’in arkasındaki adresin, BNB Blockchain ve popüler bir Ethereum katman-2 platformu olan Arbitrum da dahil olmak üzere diğer platformlarda da dolandırıcılık geçmişine sahip olduğunu belirtiyor. Meme-coin’lerin alınıp satıldığı platformlarda, ticaretin merkezi olmayan yapısı nedeniyle topluluk tarafından sağlanan likidite çok önemlidir. Rug-pull dolandırıcıları, tipik olarak meme-coin’lerine likidite sağlar. Bu da daha fazla kullanıcıyı coini satın almaya çeker. Böylece, fiyatlar yükseldikçe likiditeyi artırır. Ancak, yaratıcı daha sonra bu noktada likiditeyi kasıtlı olarak geri çeker. Dolayısıyla meme-coin’lerini Ethereum gibi daha likit bir coine dönüştürerek token fiyatlarının sıfıra düşmesine neden olur.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1