Yapay zeka programları kripto sektöründe nasıl gelişiyor?

Yapay zeka (AI) günümüzde finans, insan kaynakları, eğitim, sanat, oyun, medya ve lojistik gibi birçok sektörde yararlanılan bir teknoloji. Sohbet robotu ChatGPT yayınlandıktan iki ay içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşması yapay zeka kullanımının hızla yayıldığının bir göstergesi. Yapay zekanın kullanımı son yılların en büyük buluşlarından biri olan kripto para sektöründe de artıyor. Veri toplama ve analizinden kripto güvenliğine, müşteri hizmetlerinden operasyon yönetimine kadar birçok alanda kripto odaklı sohbet robotları ortaya çıkmaya başladı. Hatta yapılan araştırmalar dijital paralara yönelik yapay zeka uygulamaları pazarı büyüklüğünün neredeyse 1 milyar dolara yaklaşacağını belirtiyor 

Yapay zeka ve Bitcoin

Geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen Bitcoin odaklı sohbet robotu ChatBTC ise yapay zeka ile blokzincir teknolojisinin ortaklığına bir örnek. Chaincode Labs tarafından geliştirilen ChatBTC, Bitcoin blokzinciri hakkında müşterilerine güvenilir bilgiler sağlamak için tasarlandı. ChatBTC, özel olarak seçilmiş, yüksek kaliteli ve doğrulanmış kaynaklardan edindiği bilgiler ile kullanıcıların Bitcoin ile ilgili sorularını anında yanıtlıyor. Bu AI sohbet robotu bilgilerini Bitcoin Stack Exchange, Bitcoin Talk, Bitcoin-dev ve Lightning-dev gibi posta listeleri ile Bitcoin Optech, Bitcoin Transcripts blogları gibi güvenilir platformlardan alıyor.

ChatBTC arayüzü.

Chaincode Labs, ChatGBT’nin Bitcoin konusunda Open AI’nin ünlü yazılımı ChatGPT’den daha iyi sonuçlar verdiğini de iddia ediyor. Programın arayüz geliştiricilerinden Theophilus Isah “Uygulama, Bitcoin hakkında çok az bilgi sahibi olan ya da hiçbir fikri olmayan insanlara ilgili referansların ve linklerin de yer aldığı birçok kaynak sunuyor” diyor. Ancak ChatGPT’nin aksine ChatBTC’nin ücretsiz sürümü bulunmuyor. Program, kullanıcılarından soru başına 1,5 sent değerindeki 50 satoshi talep ediyor.

Kripto borsalarının yapay zeka asistanları

Bunun yanında ünlü kripto para borsası Crypto.com’un mayıs ayında duyurduğu yapay zeka asistanı Amy de AI’nin kripto sektörüyle işbirliğine bir örnek. Amy, kullanıcıları gerçek zamanlı coin fiyatları ve kripto projeleri hakkında bilgilendirirken, kripto paralarla ilgili tarihsel olaylar ve daha fazlası hakkında veri sağlayarak kullanıcıları sektör hakkında bilgilendirmek için tasarlandı. Amy, Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT tabanlı bir program.

Sadece Crypto.com değil, diğer kripto borsaları da yapay zeka üzerinde çalışmalar başlattı. Örneğin OKX borsası 2023 başlarında kripto piyasası oynaklığını yakalamak için bir AI algoritması geliştirdi. Web3 altyapı şirketi Solana Labs ise 26 Nisan’da, cüzdan bakiyelerini kontrol etmek, coin ticareti yapmak ve blokzincir ile ilgili verileri almak için AI kullanan kendi ChatGPT tabanlı eklentisini piyasaya sürdü. Bunların yanında dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance’nin da kullanıcı eğitimine odaklı bir yapay zeka sohbet robotu bulunuyor. 

Unibot yapay zeka destekli Telegram botlarının başında geliyor.

Ticaret botları

Öte yandan kripto ticareti amaçlı kullanılan yapay zeka tabanlı uygulamaların da sayısı hızla artmakta. Teknoloji ve finansın bir karışımı olan kripto ticaret botları, otomatik olarak coin alım-satımı yapma, piyasaları analiz etme ve karmaşık stratejiler uygulama yetenekleriyle büyük ilgi topluyor. 3Commas, OKX Trading Boss, Crypto Hopper, Naga gibi botlar, kripto ticareti için kullanılan önde gelen AI yazılımları. Bunun yanında sohbet platformu Telegram üzerinden kullanılan kripto ticareti yapma amaçlı sohbet robotları da bulunuyor. Bu Telegram botları daha önceden belirlenmiş komutlara göre alım-satım gibi birçok işlemi yapabilmekte. En ünlü Telegram botlarının başında Unibot geliyor. Unibot’un ayrıca Unibot coin adında kendi dijital parası da bulunmakta. 

Kaynaklar: Coindesk, Cointelegraph, Forkast, Bitcoincensus

source site-2