Silvergate de Battı! Sıradaki Hangi Kripto Şirketleri? – Kriptokoin.com

Piyasa uzmanı Andjela Radmilac, ölen kripto bankasını inceleyerek neden iflas ettiğini ve diğer bankacılık devlerinin Silvergate benzeri bir kaderi nasıl paylaşabileceğini inceliyor.

Silvergate otopsisi

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Silvergate bankası, faaliyetlerini tasfiye etmeye başlayacağını ve gönüllü tasfiyeye gireceğini duyurdu. 8 Mart’ta banka, müşterilere tüm mevduatları geri öderken, iddiaları nasıl çözebileceğini ve varlığının kalıntı değerinin devam etmesini nasıl sağlayabileceğini araştırdığını söyledi. Holding şirketi Silvergate Capital, kararın ‘en son endüstri ve düzenleyici gelişmeler’ ışığında verildiğini belirtti.

Duyuru, bankanın gerçek zamanlı takas hizmeti olan Silvergate Exchange Network’ü (SEN) durduracağını açıklamasından günler sonra geldi. 3 Mart’ta Silvergate, ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) soruşturmasıyla karşı karşıya olduğunu ve geç bir 10-K raporu sunacağını belirten bir SEC başvurusu sundu. Bankanın sıkıntıları 8 Mart’ta tasfiye duyurusuyla doruğa ulaşırken aylardır mücadele ediyor. Kasım 2022’de FTX’in çöküşünden bu yana, banka hisse senedi fiyatı %94’ün üzerinde değer kaybetti. En önemli 24 saatlik kayıp, NASDAQ listesindeki SI’nın %57 düştüğü 1 Mart ile 2 Mart arasında kaydedildi.

Silvergate’in Kasım 2019’dan Mart 2023’e kadar NYSE’deki hisse senedi fiyatını (SI) gösteren grafik / Kaynak: TradingView

ABD bankası, ülkedeki çoğu büyük kripto şirketine ve borsaya finansal hizmetler sağlayarak kripto piyasasının belkemiği olarak hizmet verdiğinden, haberler kripto piyasasına şok dalgaları gönderdi. Bitcoin, bir aydan fazla bir süredir yaklaşık 21.000 dolar seviyesinde işlem gördükten sonra Ocak ayının en düşük seviyesi olan 19.680 dolara düştü. Toplam kripto piyasası değeri 1 trilyon doların altına geriledi. Kripto korku ve açgözlülük endeksi giderek azaldı ve korku gösteriyor. Azalan işlem hacimleri ve artan döviz çekme işlemleri, yatırımcı duyarlılığının her gün kötüleştiğine işaret ediyor.

10 Mart’taki kripto korku ve açgözlülük endeksi / Kaynak: Alternative.me

Hâlâ faaliyette olmasına rağmen, Silvergate’in pazar üzerinde derin bir etkisi oldu. Sadece ABD’deki kripto para şirketlerini değil, ülkedeki tüm bankacılık sektörünü etkileyecek bir domino etkisini tetikledi. Bu rapor, eski bankacılık devine neyin diz çöktürdüğünü ve diğer bankaların onun kaderini nasıl paylaşabileceğini görmek için Silvergate’in derinliklerine iniyor.

Silvergate nasıl büyüdü?

Silvergate 1988’de kuruldu ve CEO’su Alan Lane’in kişisel olarak Bitcoin’e yatırım yapmasının ardından 2013’te kripto para birimi müşterilerine hizmet vermek için bir girişim başlattı. Kripto para birimleriyle ilgili daha fazla araştırma, piyasada bankacılık hizmetlerinin eksik olduğunu gösterdi, Silvergate’in ilk ve en hızlı doldurulan boşluk olduğu ortaya çıktı. Silvergate’in 2005 yılında ipotek operasyonlarını durdurma kararı, subprime ipotek erimesinin neden olduğu fırtınayı atlatmasına yardımcı oldu. 2008’de Büyük Mali Kriz patlak verdiğinde, banka ülkede borç verebilecek birkaç banka arasındaydı. Ancak, banka bu kredileri finanse edecek müşteri mevduatından yoksundu ve yeni müşteriler çekmenin yollarını arıyordu.

ABD’deki kripto endüstrisi gidecek hiçbir yeri olmayan şirketlerle doluydu. Silvergate, kendisini kriptoda yalnızca bir bankacılık krizi olarak tanımlanabilecek tek kurtarıcı olarak konumlandırırken, mevduatlarını bir yılda ikiye katladı. 2018’de kripto alanında 250’den fazla uluslararası müşteriye hizmet verdi. Eylül 2022 itibarıyla Silvergate’in SEN kullanan 1.677 müşterisi vardı.

Bu, öncelikle Silvergate’in sektöre hizmet vermeye yönelik yenilikçi yaklaşımından kaynaklanıyordu. Banka, kripto müşterilerine yalnızca saklama hizmetleri sağlamak yerine, kripto şirketleri arasında kesintisiz dolar ve avro akışını sağlayan gerçek zamanlı bir takas hizmeti olan Silvergate Exchange Network’ü (SEN) yarattı. Başka hiçbir bankanın kripto endüstrisinin 7/24 ödeme ihtiyaçlarını karşılayacak gerçek zamanlı ödeme yetenekleri olmadığından, hizmet o zamanlar devrim niteliğindeydi.

Silvergate

Bankanın hizmetleri, sektörün artan iştahını karşılamak için hızla büyüdü. Ek yatırımlarla yüz milyonlarca dolara ulaştı ve müşterilere Bitcoin teminatlı krediler sağlamaya başladı. Silvergate, SEN’i kullanmak için hiçbir ücret talep etmediğinden ve müşteri mevduatları herhangi bir faiz oranı taşımadığından, mevduatları bonolara yatırım yapmak için kullanarak veya marjdan para kazanmak için krediler vererek kar etti. Ekim 2022 tarihli bir Forbes raporu, SEN Leverage taahhütlerinin Haziran ayında kaydedilen 1,4 milyar dolardan 1,5 milyar dolara ulaştığını gösterdi. Bu mütevazı büyüme, bankanın 2022 boyunca gördüğü nispeten sabit mevduatları yansıtıyor. Boğa piyasası sırasında 2020 ve 2021’deki parabolik yükselişinin ardından, ağ tamamen doygun hale geldiğinden mevduatlar 2022’nin ilk çeyreğinde zirve yaptı.

Silvergate’in hızlı ve acılı ölümü

Ardından FTX çöktü ve piyasayı kasıp kavurmaya başladı. Bitcoin, iki yılın en düşük seviyesi olan 15.500 dolara düşerek piyasanın geri kalanını kırmızıya sürükledi. FTX’teki 4 milyar doları aşkın müşteri fonu sonsuza kadar kaybolma tehdidiyle karşı karşıya kaldı ve bu durum, dünya çapındaki düzenleyicileri sektörü yakından takip etmeye yöneltti. Ve Silvergate’in FTX ile herhangi bir borç verme ilişkisi olmamasına rağmen, serpintilerden muaf kalmayı başaramadı.

Dördüncü çeyrek başladığında para çekme işlemlerinde endişe verici bir artış görmeye başladı. Piyasa, FTX’ten kaynaklanan bulaşmanın Silvergate’in diğer alacaklılarına yayılabileceğinden endişe etmeye başladı. Coinbase, Paxos, Crypto.com, Gemini, Kraken, Bitstamp ve Circle’ın da dahil olduğu bankanın en büyük on mudisi, üçüncü çeyreğin sonunda mevduatlarının yarısını oluşturuyordu. Silvergate, azalan mevduatlarıyla mücadele etmek için elinde tuttuğu uzun vadeli varlıklara, çoğunlukla ABD hazine bonolarına ve tahvillere karşı borçlanmaya başladı. Ancak, piyasayı uzak tutmayı ve daha fazla geri çekilmeyi engellemeyi başaramadı ve mevduat sahiplerine ödeme yapmak için varlıkları satmaya zorladı.

Silvergate

Artan faiz oranları ve tehlikeli derecede yüksek enflasyonla, Silverage’ın dördüncü çeyrekte 5.2 milyon dolar değerinde tahvil satarak en az 700 milyon dolar kaybettiği ve kalan portföyünün rayiç değer ayarlaması nedeniyle 300 milyon dolar daha aldığı bildirildi. Kasım 2022’nin başında Silvergate’in 11,9 milyar dolarlık müşteri mevduatı vardı. Aralık 2022’nin sonunda mevduatı 3,8 milyar dolara düştü.

İlk domino düştü ve etkisi devam ediyor…

Silvergate’in faaliyetlerine son vermesi birkaç ay sürse de, bunun pazar üzerindeki etkisi şimdiden belli. Piyasa hissiyatı, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların bankacılık kurumlarına duydukları azıcık güveni kaybetmesiyle birlikte yeni bir dip seviyeye inmiş görünüyor. Diğer önde gelen kripto para bankalarından bazılarının hisse senedi fiyatları bunu göstermeye başlıyor.

Kripto şirketlerine hizmet sağlamaya odaklanan bir başka büyük ABD bankası olan Signature Bank, Şubat ayının başından bu yana stoklarında %34’ün üzerinde düşüş gördü. SBNY, 7 Mart ile 8 Mart arasında %12’lik bir kayıp bildirdi. Bu, kripto mevduatları toplam mevduatlarının yalnızca %15’ini oluşturan banka için önemli bir kayıp. Banka ayrıca müşterileri adına kripto destekli borç verme veya kripto para birimleri tutmaz. Ayrıca LedgerX ve Coinbase dahil olmak üzere Silvergate’ten ayrılan birkaç büyük müşteriyle anlaşma imzaladı.

Mart 2021’den Mart 2023’e kadar SBNY hisse senedi fiyatını gösteren grafik / Kaynak: TradingView

Barron’un Signature’ın hala iyi bir alım olduğu değerlendirmesine ve hisse senedinin ATH’sini nispeten kısa bir süre içinde geri kazanmasını beklemesine rağmen, sektöre olan güven tüm zamanların en düşük seviyesinde.

Çalkantılı bir haftanın ardından Silicon Valley Bank 10 Mart Cuma günü kapatıldı. New York merkezli banka, Şubat ayındaki %12’lik düşüşün ardından Mart ayının başından bu yana %62’nin üzerinde düşüş yaşadı. Bankanın holding şirketi SVB Financial’ın hisseleri, Signature’ın modelini izledi. Ekim 2021’de boğa piyasasının zirvesinde zirveye ulaştı ve yıllık %176’lık bir büyüme kaydetti.

Silvergate
Ekim 2021’den Mart 2023’e kadar SIVB hisse senedi fiyatını gösteren grafik / Kaynak: TradingView

Bankanın hisse senedi fiyatındaki neredeyse dikey düşüş, bankanın 2.25 milyar dolarlık hisse senedi toplaması gerektiğinin açıklanmasının ardından geldi. Daha geniş piyasa kargaşası, SVB’nin yeni başlayan ve teknoloji müşterilerinin çoğunu mevduatlarını çekmeye itti ve bankayı satışa hazır menkul kıymetlerinin ‘büyük ölçüde tamamını’ 1,8 milyar dolar zararla satmaya itti.

Diğer bankaların hisseleri hızla değer kaybetti

Banka mükemmel bir fırtına ile karşı karşıya kaldı. Müşteriler, Silvergate’in neden olduğu domino etkisinden korktukları için mevduatlarını endişe verici bir oranda çekiyorlardı. Çoğunlukla hızlı büyüyen girişimlerden oluşan müşterileri, pazar yavaşlamaya başladığında risk sermayesi fonlama faaliyetlerinde kayda değer bir düşüş ve nakit tüketiminde bir artış görüyor. Morgan Stanley, bankanın bu çıkışları finanse etmek için ‘gereğinden fazla likiditeye’ sahip olduğunu söylemelerine rağmen, bunun SVB’nin müşteri fonlarındaki ve bilanço içi mevduatlardaki düşüşün ana itici gücü olduğunu kaydetti.

Ancak bankaya yakın kaynaklar Cuma günü, bankanın sermaye artırma girişimleri başarısız olduğu için kendisini satmak için görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. CNBC, ‘büyük finans kuruluşlarının’ SVB’yi potansiyel olarak satın almakla ilgilendiğini bildirdi. Ardından, Kaliforniya Mali Koruma ve Yenilik Departmanı, FDIC’yi alıcı olarak atayarak 10 Mart’ta SVB’yi kapattı. SVB’nin müşterileri adına sigortalı mevduatları tutmak için Santa Clara Ulusal Bankası adlı yeni bir banka kuruldu. FDIC, bankanın Pazartesi gününden itibaren faaliyete geçeceğini ve SVB’nin tüm sigortalı mudilerinin sigortalı mevduatlarına tam erişime sahip olacağını belirtti. Bu, 250.000 doları aşan mevduatı olan müşterilerin, gelecekte sigortasız fonlarını kullanmalarını sağlayacak bir tasfiye sertifikası alacakları anlamına geliyor.

Diğer finansal hisse senetleri tökezlemeye devam ediyor. SVB’nin menkul kıymetler satışından ve akabinde kapanmasından korkan yatırımcılar, 9 Mart Perşembe günü ABD’deki diğer büyük bankaların hisselerini satmaya başladı.  JPMorgan, piyasa değerinin yaklaşık 22 milyar dolar düştüğünü görerek en önemli kaybı yaşadı. Bunu Bank of America 16 milyar dolar zararla takip ederken, Wells Fargo’nun piyasa değeri 10 milyar dolar düştü. Citigroup 4 milyar dolar zarar açıkladı.

Silvergate bulaşı Avrupa’ya da sıçradı

ABD’deki büyük eski bankaların hiçbiri şimdiye kadar Silvergate ve SVB’nin yaşadıkları gibi mevduat çekme sorunlarıyla karşılaşmadı. Bununla birlikte, çoğu banka büyük miktarda uzun vadeli varlık bulundurduğundan, yatırımcılar bankaların çıkış talebini karşılayamayacağından korkmuş görünüyor. Faiz oranları tarihsel olarak düşükken alınan bu menkul kıymetlerin değeri, nominal değerlerinden önemli ölçüde daha düşük. Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ABD bankalarının 2022’nin sonunda bu menkul kıymetlerde yaklaşık 620 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar tuttuğunu tahmin ediyor.

Silvergate
ABD’deki yatırım menkul kıymetlerindeki gerçekleşmemiş zararları gösteren grafik / Kaynak: FDIC

Sonunda Silvergate’ten gelen bulaşma Avrupa’ya da sıçradı. Avrupa’nın en büyük bankalarından biri olan Credit Suisse, 10 Mart Cuma günü hisselerinin tüm zamanların en düşük seviyesine düştüğünü gördü ve diğer Avrupa bankacılık hisselerinin de kendisiyle birlikte düşmesine neden oldu. Ve Avrupa’nın STOXX bankacılık endeksinin gördüğü kayıp sadece %4,2 olsa da, Haziran 2022’den bu yana en büyük bir günlük düşüşü temsil ediyor. HSBC %4,5 ve Deutsche Bank %7,8 düşüşle önemli kayıplar gördü.

Sonuç

Silvergate’i dize getirmek için dört aydan fazla piyasa kargaşası gerekti. Ancak tetiklediği domino etkisi, arkasındaki diğer kurumlar için katlanarak daha hızlı ölümlere yol açtı. Silicon Valley Bank, ödeme gücü hakkında bir haftadan kısa bir süre spekülasyon yapıldıktan sonra kapandı. Kripto bankacılığı krizinin poster çocuğu olmak saatler aldı. SVB şu anda ABD’de şimdiye kadar kaydedilen en büyük ikinci banka başarısızlığı oldu.

Silvergate
ABD tarihindeki en büyük banka iflaslarını gösteren tablo / Kaynak: Financial Times

Ancak Silvergate ile başlayan domino etkisi Silicon Valley Bank ile bitmedi. Her iki bankanın da faaliyetlerini durdurması aylar alacağından, geri tepmenin tam kapsamı henüz hissedilmedi. Bu arada, banka hücumları, kripto ve teknoloji endüstrilerine hizmet veren daha da fazla finans kurumunu tehdit etmeye hazırlanıyor. Diğer küçük ve orta ölçekli bankaların müşteri mevduatlarını ödemekte zorlanmasını bekleyebiliriz.

Kripto bankacılığı sektörünün talihsiz ama büyük olasılıkla geleceği agresif merkezileşme ve şirketleşme olacaktır. Giderek daha fazla butik banka kapandıkça, büyük kripto şirketleri ve borsaları büyük eski bankalara akın edecek. Küçük kripto şirketleri, bankacılık hizmetlerini güvence altına almak için mücadele etmeye devam edecek, bu da toplu yer değiştirmelere veya daha büyük rakipler tarafından daha ucuz satın almalara yol açacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-3