Morgan Stanley: TCMB Faiz Artışlarına Devam Edecek

TÜİK’in paylaştığı Ağustos ayı enflasyon verileri beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. Dünya genelindeki finans kuruluşları, bu nedenle ülkemize dair öngörülerini art arda güncelliyor.

Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk, ülkemizde artan enflasyonla ilgili bir not paylaştı. Uzmanlar, notta üst üste 2 ay boyunca yüksek TÜFE rakamlarının ortaya çıktığını hatırlattı. Ülkemize dair yeni beklentilerini paylaşan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadelede daha sert önlemler almasını muhtemel görüyor.

Morgan Stanley ekonomistleri, bir sonraki toplantıda TCMB’nin politika faizini yüzde 30’a çıkarabileceği yorumunu yaptı. Yıl sonu TÜFE tahminlerini %66’ya revize eden ekonomistler, daha önce enflasyonun tepe noktasını ise Mayıs 2024 ayında %72 olarak paylaştı. Uzmanlar, bir önceki raporlarında tepe enflasyonun %68 olacağını tahmin etmişti.

Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk, doğru sıkılaşma adımları atıldığı takdirde manşet rakamın %42 seviyesine inebileceğini belirtti. Ancak hizmet fiyatlarındaki atalet, ve döviz kurlarındaki olası hareketlilik enflasyon için yukarı yönlü baskı yaratma riski taşıyor.

Dakikalar önce Türkiye için beklentilerini yenileyen bir başka finans kuruluşu ise Bank of America oldu. BofA, ülkemiz için fiyat artışı tahminlerini yukarı taşıdı. Morgan Stanley ekonomistleri faiz artışlarının kesintisiz devamını beklerken BofA yerel seçim nedeniyle bir duraklama ihtimalinin üzerinde duruyor.

source site-1