Hangileri Yükselecek? Tahminler Ne? – Kriptokoin.com

Kripto para birimleri hala düşüş yolunda sıkışıp kaldı. Bu yüzden, gerçek faydalarını ve beklentilerini değerlendirmek için en fazla abartılan segmentlere bakmanın doğru zamanı. Non Fungible Token’ler (NFT) ve Metaverse coinler 2020-2021’de ciddi dalga yarattı. Her iki alan da VC ekiplerinden ve bireysel yatırımcılardan muazzam sermaye girişlerine tanık oldu. Ancak, kripto kışının ortasında birçoğu zor zamanlar geçiriyor. Kripto uzmanı Vladislav Sopov, bu iki alanı derinlemesine inceliyor.

NFT’ler nedir?

Teknik olarak, NFT’ler, bir dizi benzersiz özelliğe sahip Blockchain tabanlı varlıklardır. Değiştirilebilir kripto para birimleri (Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), vb.) birbirleriyle takas edilebilirken, NFT’ler için bu geçerli değil. Değiştirilemez bir betoken, tokenleştirilmiş mülkiyetin en ilkel biçimidir. Şu veya bu kripto kullanıcısının bir içerik parçasının (resim, video, şarkı veya hatta makale) meşru sahibi olduğunu doğrulamak için tasarlanmış bir sertifika olarak daha iyi anlaşılabilir. Bir kripto kullanıcısı bir NFT aldığında, şu şekilde yorumlanabilir: “İşbu belgede 0xa1b2c3… hesabının Ethereum (ETH) Blockchain tarafından doğrulanan 123456 bloğundan başlayarak RareBird.jpeg’e sahip olduğu beyan edilmektedir.”

Bu nedenle, bu teknoloji sezgisel, kapsayıcı ve kurcalamaya karşı korumalı bir mülkiyet doğrulama aracı sağlar. Bununla birlikte, tamamen merkezi olmayan değildir. Tipik olarak, bununla veya bu NFT ile ilişkili dosya, merkezi bir sunucuda depolanır.

NFT’ler neden popüler?

İlk olarak, muazzam hype ve sermaye girişleri nedeniyle. NFT’ler segmenti bireysel ve kurumsal yatırımcılar için çok çekici hale geldi. İlk multi-milyon satışlardan sonra, birçoğu onlara slot makineleri gibi davranmaya başladı. Sadece bir sonraki ‘Ape’ serisini düşük fiyattan alıp yüksekten satmaya çalıştı. Bu nedenle birçok Web3 ekibi en popüler koleksiyonların sonsuz kopyalarının üretimine geçti.

Bored Ape Yacht Club taban fiyatları, 2021-2022, Eter // Resim NFT Fiyat Tabanı

O halde, NFT merkezli model çok demokratik ve kapsayıcıdır. Her kripto kullanıcısının kendisini bir dijital sanatçı, trader veya komisyon üyesi olarak ifade etmesine olanak tanır. NFT’ler ile her internet kullanıcısının dijital sanat alıp satması mümkün. Ayrıca, kendi token koleksiyonunu oluşturma olanağı var. Büyük ölçüde, bu fırsatlar Web2 sistemlerindeki katılımcılar için mevcut değil. Ünlü simalar, en pahalı NFT’leri, kişinin statüsünü, refahını ve ‘yüksek hayatı’ yaşadığını göstermek için kullanıyorlar.

NFT nasıl oluşturulur?

Büyük ölçüde, en büyük akıllı sözleşmeler platformu olan Ethereum’da, NFT yayınlanıyor. Teknik olarak, bunlar ERC-721 token’leridir. ERC-20 değiştirilebilir token tasarımından farklı bir standart kullanan Ethereum tabanlı tokenlerdir. Programlamaya aşina olan teknoloji meraklısı kullanıcıların, Metamask cüzdanını, Remix ile tümleşik bir geliştirici ortamını (IDE) ve OpenZeppelin’in hazır sözleşme koleksiyonunu kullanarak yeni bir ERC-721 tokeni oluşturma imkanları var. Geliştiricilerin, OpenZeppelin’den gelen kodu entegre etmesi, Remix aracılığıyla özelleştirmesi ve dağıtması ve Etherscan’da görmesi mümkün.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere 2021’de NFT’ler çekiş kazandı. Bu yüzden, bir dizi platform kodsuz NFT oluşturma hizmeti sunmaya başladı. Örneğin, Mintable’da kullanıcıların yalnızca Metamask kullanarak NFT koleksiyonları oluşturmaları mümkün. Mintable istemcileri içeriklerini yükler ve sistem orijinalliğini ve benzersizliğini kontrol ederek bu içeriği NFT’lere dönüştürür. Bununla birlikte, kullanıcılardan basım ücreti alır. Ancak gazsız seçenekler de mevcut.

2022’deki en iyi NFT koleksiyonları

NFT segmenti, amiral gemisi koleksiyonları nedeniyle manşetlerde yer aldı. 2021’de ‘taban fiyatları birkaç hafta içinde yüzde binlerce arttı. İşte 2022’de başlarına gelenler.

Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Bored Ape Yacht Club (BAYC), Ethereum üzerindeki en popüler NFT koleksiyonu. Projeyi, Nisan 2021’de Yuga Labs’den deneyimli yazılım geliştiricileri başlattı. Greg Solano, Wylie Aronow, Nicole Muniz ve iki anonim geliştirici, BAYC’nin en eski kilit figürleri.

Koleksiyonun kendisi, çeşitli maymunları süslü görünümlerle sergiliyor. BAYC’deki tüm tokenize edilmiş resimleri yapay zeka (AI) oluşturdu. Bir BAYC tokenine sahip olmak, online ve yüz yüze etkinliklerle kapalı elit kulüplere katılma fırsatının kilidini açar. İçeriğin tüm IP hakları token sahiplerine aittir. 2022 itibariyle, BAYC satışları 1 milyar doları aştı. Jimmy Fallon, Snoop Dogg,  Eminem ve Madonna, Bored Apes’in sahibi olmaktan gurur duyuyor. Mart 2022’de BAYC katılımcıları ve destekçileri ApeCoin DAO’yu ve yerel parası APE’yi tanıttı.

Crypto Punks

Crypto Punks’ı, Kanadalı yazılım geliştiricileri Matt Hall ve John Watkinson (Larva Labs stüdyosu) Haziran 2017’de tanıttı. En eski ana akım NFT koleksiyonlarından birisi. Proje, siberpunk estetiğinden, Londra punk sahnesinden ve elektronik müzikten ilham aldı.

Toplamda 10.000 benzersiz CryptoPunks NFT var (6.039 erkek ve 3.840 kadın). Tıpkı BAYC gibi, görüntüleri de AI oluşturdu. Koleksiyonda İnsanlar, Zombiler, Maymunlar ve Uzaylı karakterler yer alıyor. Her tokenin karakter türünün yanı sıra 87 farklı özelliği var. Bu arada, koleksiyonda benzer iki Crypto Punk yok. Mart 2022’de BAYC geliştiricileri, Yuga Labs’ın Crypto Punks NFT’lerinin tüm IP haklarını sessizce satın aldığını açıkladı. Her iki taraf da Web3’teki en büyük birleşme ve satın almaların toplamını açıklamadı. Aynı zamanda Punkların ticari haklarının tamamı sahiplerine aittir.

Otherside for Otherside

Otherside for Otherside, NFT’lerin farklı bir alt sınıfını. Yani Otherside sanal dünyasında Metaverse deneyiminin keyfini çıkarmak için gerekli tokenize kartları temsil ediyor. Her biri gerçeküstü bir görüntüye sahip bir kartı temsil eden 100.000 parça var. Bunlardan yedi tanesi 1.000+ ETH için sunuluyor.

Başlangıçta, Othersides, Nisan 2022’de oyun içi arazi parsellerinin tokenize edilmiş temsilleri olarak piyasaya sürüldü. Otherside, Bored Apes yaratıcısı Yuga Labs’ın bir ‘yan projesi’.

2022’de en iyi NFT Pazar yerleri

NFT’ler, tipik olarak, traderların varlıklarını Amazon benzeri bir şekilde satın almalarına/satmalarına izin veren pazar yerlerinde alınıp satılıyor. Ayrıca, bazı NFT pazaryerlerinde (örneğin Mintable) yerleşik token basım modülleri yer alıyor.

OpenSea

OpenSea’yi 2017 yılının başlarında Alex Atallah ve Devin Finzer başlattı. Web3’teki ilk ana NFT pazaryerleri arasında yer alıyor. OpenSea, küresel NFT ekosistemi için temel pazar yeri olmaya devam ediyor. Tüm büyük koleksiyonlar ve üreticiler için teknoloji temeli.

OpenSea, sezgisel arayüzü ve net tasarımı sayesinde çok popüler. Ayrıca, çeşitli Blockchain’leri (Ethereum, Polygon, Solana, Klaytn) ve sayısız dijital koleksiyon standardını destekliyor. OpenSea, kullanıcılarından yalnızca %2,5 satıcı ücreti ve sıfır alıcı ücreti alıyor. Pazar yeri, beş yıllık tarihinde hiç saldırıya uğramadı. Ancak NFT meraklıları, itibari par tabanlı ödeme yöntemlerinin olmaması ve küçük telif ödemeleri nedeniyle onu eleştiriyor.

Magic Eden

Magic Eden, Solana Blockchain’de ana akım bir NFT pazarı oluşturmaya yönelik ilk girişim. Pazar yerini, 2021’de Coinbase, FTX ve Uber Eats gazileri tanıttı. Mart-Temmuz 2022’de Magic Eden, VC ağır toplarının yönettiği iki turda 157 milyon doların üzerinde para topladı. Bu arada, değerlemesi 1,6 milyar doların üzerinde. Yani, Magic Eden, en yeni Web3 tek boynuzlu atlarından biri.

Q3, 2022 itibariyle Magic Eden, Solana NFT’lerinin %97-99’undan sorumlu. 3 Ağustos 2022’de ekibi, Ethereum’a genişleme ile ilgili bir duyuru paylaştı.

X2Y2

X2Y2, OpenSea’ye yeni nesil bir alternatif. OpenSea hedef kitlesine odaklanarak, Şubat 2022’de piyasaya adım attı. X2Y2 yardımcı programı ve yönetişim tokenleri, 2021’in 4. çeyreğinde en büyük pazarda işlem yapanlara airdrop olarak verildi. OpenSea’deki bu ‘vampir saldırısının’ yanı sıra, X2Y2 bir dizi ilginç kripto getirdi.

Yani X2Y2, Web3’teki kazanç süreçlerini daha demokratik hale getiren kar paylaşım mekanizmasına sahip tek NFT pazarı. Ayrıca, X2Y2, müşterilerinin işlem masraflarını azaltmasını sağlamak için, NFT’leri ‘toplu işlemlerde’ alıp satmalarına ve birçok işlem yerine bir işlem için ödeme yapmalarına olanak tanıyor.

Metaverse coinler nedir?

Metaverse, online dünyadaki gerçek yaşam deneyimlerini taklit eden ayrılmaz bir sanal gerçeklik platformları sınıfı. 3B stratejilerden farklı olarak, Metaverse’ler tipik olarak gerçek kelime altyapısının ‘ciddi’ unsurlarını ve bunların kullanımını taklit ediyor. Bununla birlikte, bazı üst düzey oyunlar kendilerini Metaverses olarak da pazarlıyor.

‘Metaverse‘ terimini, Neal Stephenson, 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında icat etti. 2021-2022’den itibaren gazeteciler ve meraklılar, internetin merkezi olmayan bir yinelemesi olan Web3’teki çeşitli sürükleyici sosyal etkileşim platformları için ‘Metaverse’ kullanmaya başladı. Kripto para birimlerinin ödeme yöntemleri veya yönetişim araçları olarak entegrasyonu, Metaverses’in bir diğer önemli unsurudur. Bu nedenle Metaverse temalı projeler, küresel kripto para topluluğu için gündemde.

Metaverse Coinler

Metaverse coinler neden popüler?

Metaverse coinler, katalizörlerin bir kombinasyonu nedeniyle giderek daha popüler hale geldi. Birincisi, Metaverse ile ilişkili tokenlerin karlılığı. Axie Infinity’nin AXS’i, Decentraland’ın MANA ve daha düşük büyük harfli Metaverse tokenleri (ILV, ALICE, YGG) birkaç hafta içinde yüzde binlerce hızla yükseldi.

Ardından, Metaverses etrafındaki hype kısmen önceki çılgınlıklardan, yani DeFi, NFT ve GameFi öforilerinden kaynaklanıyor. Metaverse olarak GameFi ve NFT kavramları birbiriyle derinden bağlantılı. Birçok meraklı tüm bu hareketlere katılmaya karar verdi. Son olarak, markaların ve etkileyicilerin süper agresif şilinleri de Metaverse çılgınlığına katkı sağladı. Teknoloji ve modadaki hemen hemen her büyük isim, şu ya da bu Metaverse’in ‘açıldığını’ duyurdu.

En iyi metaverse coinler

Decentraland (MANA)

Decentraland, Şubat 2020’de genel ana ağda etkinleştirildi. Ana akım benimsemeyi başaran ilk başarılı Metaverse projesi. Geliştiriciler, Decentraland’ı Ethereum main-net’te başlattı ve kâr amacı gütmeyen Decentraland Vakfı yönetiyor. 2017 yılında bir ICO aracılığıyla 26 milyon dolar fon aldı.

Metaverse Coinler

Decentraland, herkesin bir etkinlik düzenlemek ve diğer oyuncularla etkileşim kurmak için bir parsel arazi satın alabileceği 3D sanal bir dünyası. Ayrıca, zengin müşteriler için bir oyun içi mülk ekosistemi var. Bu arada, Sotheby’s ilk sanal müzayedesini Decentraland Metaverse’de gerçekleştirdi. Mart 2022’deki Metaverse Moda Haftası Dolce & Gabbana, Tommy Hilfiger, Estee Lauder ve diğer büyük markaların katılımını gördü. Ayrıca, Grimes dahil olmak üzere bazı büyük sanatçılar Decentraland’da konserler verdi.

Axie Infinity (AXS)

Decentraland’ın aksine Axie Infinity, entegre NFT merkezli mekanizmalara sahip bir 3D oyuna daha çok benziyor. Tanıtımını, 2018 yılında Vietnam yazılım geliştirme stüdyosu Sky Mavis yaptı.

Metaverse Coinler

Axie Infinity’de, oyuncular birbirleriyle savaşlarda kullanmak için kurgusal aksolotllar satın alıyor ve evcilleştiriyor. Her uygulama içi işlemden Sky Mavis, %4,25 komisyon alıyor. Oyun iki token var: AXS ve SLP. Ayrıca, kendi side-chain’i Ronin Network’ten yararlanıyor. Küresel olarak benimsenmesine rağmen, Axie Infinity oyuncularının çoğu Filipinler’den. Metaverse coinler etrafındaki coşkunun ilk aşaması ortadan kalktığında, profesyonel Axie Infinity oyuncularının medyan ‘geliri’ McDonald’s tam zamanlı çalışanlarının altına düştü.

Sandbox (SAND)

Sandbox, kökenini iOS ve Android tabanlı cihazlar için 2012 mobil oyunundan alıyor. 2018’de geliştiricisi Pixowl, Web3’ün en büyük play-to-earn (P2P) ve NFT ağırlığı olan Animoca Brands tarafından satın alındı. 2020’de, 3D Blockchain tabanlı oyun ekosistemine geçmek için Hashed liderliğindeki iki finansman turunda 4,5 milyon dolar topladı.

Metaverse Coinler

The Sandbox’ın beta versiyonu Nisan 2021’de, alfasının ilk versiyonu Kasım 2021’de kamuoyuna duyuruldu. Snoop Dogg gibi ünlülerle bir dizi ortaklığa imza attı. Ayrıca, büyük oyuncular ve markalar The Sandbox’de ziyaretçilerine çeşitli aktiviteler sunuyor. Sandbox Alpha’nın üçüncü sezonu, 22 marka ve ünlünün katılımıyla ve 90’dan fazla deneyimle 24 Ağustos 2022’de başladı.

En iyi metaverse markaları

2020’den bu yana teknoloji, moda, yaşam tarzı, fintech ve benzeri alanlarda sayısız büyük marka Metaverse çoğunluğa atladı. Büyük ölçüde, sağlam bir hype ve metaverse girişimleri ve ortaklıklarının ortaya çıkardığı benzersiz tanıtım potansiyeli onları cezbetti.

Meta

Facebook’un Meta olarak yeniden markalaşması, devam eden Metaverse çılgınlığının en çok abartılan olayları arasında. Aynı zamanda Zuckerberg’in Metaverse coinler ve NFT’ler üzerine bahsi çığır açan gelişmelere yol açmadı. Şimdiye kadar, Meta’nın Metaverse 1990’lardan kalma bir 2D oyunu gibi. Aynı zamanda, bu ürünün yanı sıra  Meta, NFT işlevselliğini amiral gemisi hizmetleri olan Facebook ve Instagram sosyal medya platformlarına entegre etmeye odaklanıyor.

Metaverse Coinler

Aynı zamanda, Metaverse geliştirmeye vurgulanan odak, büyük ölçüde Meta için bir tanıtım stratejisi olmaya devam ediyor. Çok fazla hype’a rağmen, Metaverse teklifi herhangi bir şey elde etmekten çok uzak.

Gucci

Lüks giyim markası Gucci, 2022’de Metaverse coşkusuna katılan küresel modadaki ilk üst düzey isimler arasında yer alıyor. Gucci, sanal oyun Roblox’un uzun vadeli bir ortağı. 2021’de Roblox, Gucci’nin iki haftalık bir Dijital Bahçe etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu kampanya sırasında Gucci, arı işlemeli Gucci Dionysus çantasının sanal versiyonunu 4.100 doların üzerine sattı.

Mart 2022’de Gucci, Gucci Kasabası olarak adlandırılan Roblox’ta daimi ikametgahını açtı. Gucci kreatif direktörü Alessandro Michele’in vizyonunu daha geniş bir kitleye göstermeye hazırlanıyor. Ayrıca, Gucci’nin konsept mağazası, üst düzey bir Metaverse ekosistemi olan The Sandbox’ta.

Xiaomi

Aralık 2021’de Xiaomi, Metaverse coşkusuna katılmaya hazır olduğunu duyurdu. The Sandbox ve Decentraland ile etkileşime girdi. Xiaomi Redmi Note 11 akıllı telefon, 3D deneyimi için tasarladığı enstrümanlarla piyasaya çıktı.

Xiaomi, üretimini sürükleyici ve kullanıcı dostu bir şekilde sergilemek için ilk sanal showroom’u da oluşturdu. Yani, Xiaomi hayranlarının sanal mağazaları ziyaret etmesine ve akıllı telefonlar, hava temizleyicileri, Redmi Buds hoparlörler vb. satın almasına olanak tanıyor. Pazarlama açısından, bu Metaverse yolculuğu, Z kuşağını veya ‘zoomer’ları’ hedefliyor.

Metaverse Coinler

2022’de NFT ve Metaverse coinler için orta vadeli beklentiler

Özetlemek gerekirse, hem NFT hem de Metaverse segmentleri, 2022’nin 4. çeyreğinde hala düşüş eğiliminde. Ancak, analistlerin orta vadeli beklentileri farklı görünüyor:

  • Metaverse coinler, %80-95 oranında kapitalizasyon düşüşüne tanık oldu. NFT’ler ise %40-60 oranında kaybetti. Bu nedenle NFT segmentinin iyileşme potansiyeli çok daha fazla.
  • NFT segmenti, eğlence amaçlı kullanımlar yerine ‘gerçek dünya’ kullanım durumlarına geçiş yapacak. Tokenize edilmiş sertifikalar, katılım kanıtları (PoAs) vb. yakında maymunların ve mutantların yerini alacak.
  • Bir sonraki yükseliş koşusunda, NFT ve Metaverse coinler yine spot ışığında olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-3