Binance 90 Milyar Dolarlık İddianın Ortasında: Çin Yasağını Deldi Mi?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in toplam işlem hacminin %20’sini Çin’den geldiği iddia edildi.

Geçtiğimiz süreç boyunca Binance ve Çin iddiaları birçok kez gündeme gelmiş ve her seferinde de bu iddialar üst düzey yöneticiler tarafından yalanlanmıştı. Wall Street Journal (WSJ) tarafından sunulan yakın tarihli bir haberde ise Binance’in Çin’de 90 milyar dolarlık ticaret hacmi elde etmesi iddiaları tekrardan alevlendirdi. WSJ’nin olaya aşina kaynaklara dayandırdığı habere göre Çin, Binance’in dünya çapındaki hacminin %20’sini oluşturan en büyük pazar olarak nitelendirildi.

Sunulan verilerde Binance’in ülke içinde 900.000 aktif kullanıcısı olduğu belirtilirken Çin’de Binance için 80,6 milyar dolarlık bir vadeli işlem piyasası ve 9,4 milyar dolarlık bir spot piyasa hacmi olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte aktif olmayan kullanıcılar da hesaba dahil edildiğinde Binance’in Çin pazarının 5,6 milyon kişiye kadar ulaştığı gözler önüne serildi.

Söz konusu belgelerde, Binance’in en büyük pazarı Çin olarak görülürken hacim üstünlüğü kurduğu diğer ülkeler sırasıyla Güney Kore, Türkiye ve Vietnam olarak belirtildi.

Bununla birlikte Çinli kullanıcıların Binance’in OTC hizmetlerinden yararlanarak ciddi hacimlerde ve sürekli olarak işlem gerçekleştirmeye devam ettikleri vurgulandı.

Binance ve Çin arasındaki derin mazi

Binance, 2017 yılının sonunda Çin tarafından gelen baskıların ardından ülkedeki operasyonlarını sonlandırdığını beyan etmişti. O dönemde yapılan açıklamalarda, sadece az sayıda müşteri hizmetleri temsilcisi dışında Çin’de herhangi bir birim bulundurmadıkları vurgulanmıştı.

Binance her ne kadar 2017 sonu itibariyle Çin’deki faaliyetlerini neredeyse durduğunu söylese de geçtiğimiz mart ayında Financial Times (FT) tarafından sunulan bir haberde operasyonların gizli saklı devam ettiği iddia edilmişti.

Şirket içi yazışmalara dayandırılan bu haberde, Binance’in Şangay ve Pekin‘deki personelinin aktif olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini, farklı alanlarda personel işe alımı yaptıklarını ve tüm bu süreçte adete “gizlendiklerini” ortaya koyuldu.

Başta ABD dahil olmak üzere birçok batı ülkesi Binance’i Çin merkezli bir platform olmakla suçlamış ve bu suçlamalar CEO Changpeng Zhao tarafından reddedilmişti.

source site-9